ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα υψηλών αποδόσεων παράγωγης θέρμανσης – ψύξης που χρησιμοποιεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η αρχή λειτουργίας για τις αντλίες θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ο αέρας αυτός χρησιμοποιείται από τον εναλλάκτη της αντλίας θερμότητας για να αντλήσει την ενέργεια του και να την μετατρέψει σε θερμότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί η μετατροπή της ενέργειας, η αντλία χρειάζεται ένα μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα σύστημα αντλίας θερμότητας αέρος – νερού αποτελείται συνήθως από δυο συνεργαζόμενες μονάδες (μια εξωτερική μονάδα και μια υδραυλική) ή μια εξωτερική (μονοbloc). Η εξωτερική μονάδα τοποθετείται έξω από το κτίριο. Λειτουργεί αντλώντας θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για να αυξήσει τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου και την μεταφέρει στην εσωτερική (υδραυλική μονάδα) ή στον ενσωματωμένο εναλλάκτη της αντλίας. Κατά τη θερινή περίοδο ο κύκλος λειτουργίας αντιστρέφεται για να χαμηλώσει τη θερμοκρασία στο κύκλωμα νερού.Την αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας συνάντα κάνεις στα ψυγεία και καταψύκτες, τα κλιματιστικά και εν συνεχεία σε συσκευές παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν ενημερωθεί για τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητος και έχουν αποκτήσει την κορυφαία σύγχρονη λύση θέρμανσης.
Η αντλία θερμότητας είναι η ιδανική επιλογή θέρμανσης γιατί :

προσφέρει περισσότερη ισχύ με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Λειτουργεί ακόμα και σε θερμοκρασίες -20°C, με υψηλό συντελεστή αποδοτικότητας COP.

τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον. Απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας από τον αέρα του περιβάλλοντος, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

είναι ασφαλές σύστημα, εύκολο στην εγκατάσταση. Τοποθετείται εξωτερικά σε νέες οικοδομές ή παλιά κτίρια, δεν απαιτεί ειδικό χώρο τοποθέτησης, καμινάδες, δεξαμενή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, εκμηδενίζοντας το κόστος συντήρησης.

χρησιμοποιείται σε διάφορους τύπους θέρμανσης, νέου ή υφιστάμενου συστήματος. Ενδοδαπέδια θέρμανση, σώματα καλοριφέρ, fan coil, συμβατικοί λέβητες, ηλιοθερμία κ.α. συνδιάζονται με αντλία θερμότητας προσφέροντας οικονομική θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
διαθέτει τεχνολογία Inverter. Υψηλής ποιότητας εξαρτήματα και υλικά συμβάλλουν στην οικονομία και τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή θορύβου.

Υψηλό COP σε μερικό φορτίο
Ο βαθμός αποδοτικότητας COP υπολογίζεται στην ονομαστική απόδοση του συστήματος, όταν οι συμπιεστές λειτουργούν στο 100% της απόδοσης τους. Στην πραγματικότητα το 75% του χρόνου, η μονάδα λειτουργεί σε χαμηλότερες ταχύτητες (σε μερικό φορτίο) όπου η αποδοτικότητα του συστήματος είναι σημαντικά υψηλότερη.

Ονομαστικές συνθήκες: εξωτερικός αέρας 7°C , θερμοκρασία εξόδου νερού 35°C (Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 25°C το COP αυξάνεται έως 5.70)

Έλεγχος Θερμοκρασίας
Οι συμπιεστές μεταβλητής ταχύτητας λειτουργούν στην υψηλή ταχύτητα για να φθάσουν άμεσα τη ζητούμενη απόδοση και κατόπιν ρυθμίζουν τη συχνότητα σε χαμηλές στροφές για να κρατήσουν σταθερή θερμοκρασία άνεσης, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Ομαλή Εκκίνηση
Η μονάδα Inverter κατά την εκκίνηση της αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να φθάσει το σύστημα σε πλήρη ταχύτητα. Ένα χαρακτηριστικό που μειώνει τις μηχανικές καταπονήσεις, αποφεύγει τα ηλεκτρικά φορτία αιχμής και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.

Ρυθμιζόμενη Θερμοκρασία
Μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των μονάδων αντλιών θερμότητας είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας τους με το συνεχή έλεγχο της θερμοκρασίας νερού. Με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς αισθητήρες που διαθέτουν, διαμορφώνουν συνεχώς την θερμοκρασία και την παροχή του νερού, βάσει των πραγματικών συνθηκών λειτουργίας του συστήματος και όχι βάσει κάποιων σταθερών παραμέτρων που καθορίζονται αρχικά στην εγκατάσταση.